Κι όμως Ισχύει! Δείτε ΠΟΣΟ κακό κάνουν οι Αρνητικές Σκέψεις στην Υγεία μας και θα Τρομάξετε...


Πόσο παράξενο θα ήταν αν μπορούσαμε να χαλάσουμε την υγεία μας μόνο με την σκέψη; Βασικά αυτό γίνεται και το φαινόμενο λέγεται ‘nocebo’. ‘Εδώ και πολύ καιρό ξέρουμε πως η προσδοκία για μία ασθένεια μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με έναν ιό,’ γράφει ο David Robson από το BBC. Εμετός, ναυτία, πονοκέφαλοι, ακόμα και θάνατος, μπορούν να προκληθο…

Πόσο παράξενο θα ήταν αν μπορούσαμε να χαλάσουμε την υγεία μας μόνο με την σκέψη; Βασικά αυτό γίνεται και το φαινόμενο λέγεται ‘nocebo’. ‘Εδώ και πολύ καιρό ξέρουμε πως η προσδοκία για μία ασθένεια μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με έναν ιό,’ γράφει ο David Robson από το BBC. Εμετός, ναυτία, πονοκέφαλοι, ακόμα και θάνατος, μπορούν να προκληθούν από την σκέψη.
Ακριβώς – ακόμα και θάνατος.
Αρχεία δείχνουν πως τον 18ο αιώνα, κάποιοι φοιτητές της ιατρικής στην Βιέννη αποφάσισαν να πειράξουν έναν βοηθό που τον μισούσαν. Του έδεσαν τα μάτια και του είπαν πως θα τον αποκεφαλίσουν. Όταν έριξαν μία βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι του, πίστεψε τόσο πολύ πως ήταν μαχαίρι, που πέθανε ακαριαία.
Και όμως αυτό έχει συμβεί. Αλλά το φαινόμενο nocebo δεν ενεργοποιείται πάντα από ένα ψυχολογικό τραύμα. Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικούς τύπους αρνητικής σκέψης και ας εξερευνήσουμε τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.
Αρνητικός τρόπος σκέψης #1 – Κυνισμός
Ο κυνισμός είναι η γενική δυσπιστία προς τους άλλους. Είναι μία πολύ κοινή κοσμοθεωρία και αυτό είναι πολύ άσχημο, αφού οι ερευνητές έχουν συνδέσει τον κυνισμό με αυξημένο κίνδυνο για άνοια. Η άνοια είναι μόνο μία παγίδα του κυνισμού. Το 2009, οι ερευνητές τον συνέδεσαν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακό στις γυναίκες.
Αρνητικός τρόπος σκέψης  #2 – Επιθετικότητα
Εάν θέλεις να πάθεις εγκεφαλικό, να είσαι κόπανος. Αυτή η συμβουλή προκύπτει από μία έρευνα του 2014. Στην έρευνα, άτομα που ήταν επιθετικά φαίνεται πως είχαν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καταλάβουν ακριβώς γιατί συνέβαινε αυτό.
Αρνητικός τρόπος σκέψης #3 – Χρόνιος Θυμός
Η λέξη κλειδί είναι ‘χρόνιος.’ Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όμως όταν γίνεται μία μόνιμη κατάσταση. Με άλλα λόγια εάν είστε θυμωμένοι με τα πάντα, σίγουρα θα περάσετε δύσκολα. Θα έχετε περίπου 19% αυξημένες πιθανότητες για καρδιακό και 70% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο.
Αλλά γιατί;
Το αρνητικό αντίκτυπο του θυμού είναι πιθανώς το πιο εύκολο να εξηγηθεί. Ο θυμός πιέζει το σώμα και το βάζει σε κατάσταση μάχης. Τα επίπεδα κορτιζόλης και οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, κάτι που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να σφίγγουν. Εάν είστε συνεχώς θυμωμένος φανταστείτε πόσο κακό κάνετε στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.
Ο τρόπος που ο θυμός αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου θα μπορούσε να αποτελεί στοιχείο για το πώς η επιθετικότητα και ο κυνισμός επηρεάζουν το σώμα.
Βλέπετε, όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ‘μάχης’, το να αυτο-επιδιορθωθεί δεν είναι προτεραιότητα. Ακόμα και τα πιο υγιή σώματα βρίσκονται υπό συνεχή βομβαρδισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες.

Κατά κάποιο τρόπο ένα αρνητικό μυαλό δεσμεύει πόρους που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να τις καταπολεμήσει. Ή ίσως είναι κάτι άλλο που κάνει την αρνητική σκέψη τόσο δυνατή. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως το αποτέλεσμα είναι πραγματικό…