Ο ιός «Locky» που αδρανοποιεί τον υπολογιστή της-Οδηγίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

εάν δεν κρατάς Backup ας αρχίζεις να σώζεις σε ένα εξωτερικό μέσο ότι χρειάζεσαι ... 
Τώρα οι υοι πολλές φορές εάν πάμε αμέσως σε ένα τεχνικό θα μας βοηθήσει να σώσουμε ότι μπορούμε ακόμα και να επανέλθει όπως ήταν ο υπολογιστής μας !

«Locky» ονομάζεται ο νέος ιός, που έχει την δυνατότητα να κλειδώνει με e-mail το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή απαιτώντας χρήματα, για να τον ξεκλειδώσει.

«Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Στόχος του κακόβουλου λογισμικού είναι η καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.»

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Mε μία παλιότερη μορφή που είχα έκανα απλά safe mode τον υπολογιστή μου και έκανα επαναφορά συστήματος και αυτό 'ηταν εάν έχετε κάτι νεότερο θα χαρούμε να διαβάσουμε τις πληροφορίες σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/8/16 13:55

    επαναφορά είχα δοκιμάσει αλλά εάν έχει περάσει μία εβδομάδα τσάμπα κόπος θέλει γρήγορα εάν γίνετε και την ίδια ημέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/8/16 15:11

    Να μη τύχει τεχνικός της κακιάς ώρας να βαριέται και να στα σβήσει όλα ότι και καλά έχει καταστραφεί το σύστημα σου και ότι δεν σβήνει με κανέναν τρόπο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

σας ευχαριστούμε το συντομότερο θα το διαβάσουμε !